Fantastinen faskia

Faskia on usein keskiössä sekä hoitotyössäni osteopaattina ja kuivaneulausterapeuttina sekä tanssillisen kehonhuollon ohjaajana.  Faskia on sidekudosverkosto, joka ympäröi lihaksia, luita, hermoja ja muita kehon rakenteita. Tietoisuus faskiasta ja sen roolista voi auttaa ymmärtämään ja hoitamaan kiputiloja, erityisesti urheiluvammojen yhteydessä, monella tavalla:

Faskian rakenne ja toiminta

Faskia koostuu kollageenista, elastisista kuiduista ja soluväliaineesta. Soluväliaine sisältää proteoglykaaneja, glykoproteiineja ja vettä, jotka antavat faskialle sen joustavuuden ja kestävyyden. Solukalvossa on mekanoreseptoreita, jotka aistivat mekaanisia ärsykkeitä ja reagoivat niihin muuttamalla solun toimintaa. Faskiaa on kutsuttu kehomme suurimmaksi aistielimeksi.

Faskian rooli kivun säätelyssä

Faskian kireys tai joustavuuden menetys vamman tai rasituksen seurauksena voi aiheuttaa kipua ja liikkuvuusongelmia. Faskiassa on hermopäätteitä, jotka voivat välittää kipua. Faskian manuaalinen hoito, kuten osteopatia, voi vähentää kipusignaaleja ja helpottaa kipua. Mekanoreseptorit reagoivat paineeseen ja venytykseen, mikä voi auttaa kipusignaalien säätelyssä ja kudoksen paranemisessa.

Faskian nestekierto

Faskian läpi kulkee paljon nestettä, joka auttaa ravinteiden ja jätteiden kuljetuksessa. Vamman jälkeinen turvotus ja tulehdus voivat vaikuttaa tähän nestekiertoon. Manuaalinen hoito ja liikunta voivat parantaa nesteen virtausta ja edistää paranemista. Soluväliaineen koostumus vaikuttaa myös nesteen liikkumiseen kudoksessa.

Faskian yhteys koko kehoon

Koska faskia on yhtenäinen verkosto, se voi välittää jännitystä ja kipua eri puolille kehoa. Tämän ymmärtäminen voi auttaa tunnistamaan ja hoitamaan kivun lähteen, joka voi olla kauempana varsinaisesta kipualueesta. Osteopatiassa korostetaan kehon eri osien integroitumista harmonisesti toisiinsa.

Faskian kireys ja liikkuvuus

Faskian kireys voi johtaa lihasten ja nivelten liikerajoituksiin esimerkiksi staattisten ja haastavien työasentojen tai vammojen seurauksena. Osteopaattisessa hoidossa erilaiset faskian vapautustekniikat voivat auttaa rentouttamaan kireitä alueita ja palauttamaan normaalia liikkuvuutta. Tarkka palpaatio auttaa arvioimaan kudosten tilaa ja reaktioita hoidon aikana.

Faskian hoitomenetelmät

Eri hoitomenetelmät, kuten osteopatia ja kuivaneulaus sekä terapeuttinen liike voivat auttaa vapauttamaan faskian kireyttä ja edistämään paranemista. Soluväliaineen ja mekanoreseptoreiden huomioiminen tarjoaa yksilöllisen ja tehokkaan hoidon.

Kehonhuolto ja ennaltaehkäisy

Tietoisuus faskiasta voi auttaa kehittämään parempaa kehonhuoltoa ja siten ennaltaehkäistä vammoja. Säännöllinen faskian hoito voi vähentää vammojen riskiä ja ylläpitää optimaalista liikkuvuutta ja toiminnallisuutta.

 

Lähteitä, jotka käsittelevät faskian rakennetta, toimintaa ja sen roolia kiputiloissa:

  1. Schleip, R., Jäger, H. and Klingler, W., 2012. What is ‘fascia’? A review of different nomenclatures. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 16(4), pp.496-502.

  2. Stecco, C., 2015. Functional Atlas of the Human Fascial System. Edinburgh: Churchill Livingstone.

  3. Findley, T.W. and Schleip, R., 2007. Fascia research: A narrative review. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 11(2), pp.104-116.

  4. Langevin, H.M., 2006. Connective tissue: a body-wide signaling network? *Medical Hypotheses*, 66(6), pp.1074-1077.

Edellinen
Edellinen

Mitä on osteopatia? – Osteopatian taustaa

Seuraava
Seuraava

Pään kolmiulotteinen liike - Tiivistelmä YAMK:n opinnäytetyöstä